Beoordelingen
8,9

Wettelijke bedenktijd: wat houdt het in?

Hoelang?

Het woord ‘wettelijke bedenktijd’ zegt het al: dit is een wettelijke bepaling. In de wet staat dat iedereen drie dag bedenktijd heeft na het sluiten van een overeenkomst. Het is dus als koper mogelijk om zich binnen drie dagen te bedenken en de koopovereenkomst alsnog te ontbinden. De bedenktijd gaat in om 0.00 uur op de dag dat de koper de overeenkomst ontvangt. Binnen deze drie dagen bedenktijd moeten minimaal twee werkdagen vallen, waardoor de bedenktijd in een weekend of met feestdagen nog langer wordt dan de gestelde drie dagen.

Geen boete

Heeft u spijt van uw aankoop en wilt u van een koopovereenkomst af? Dan moet u dit voor het verstrijken van de bedenktijd middels een ontbindingsverklaring aan de verkoper kenbaar maken. De bedenktijd is eenzijdig, een overeenkomst kan op dit moment niet meer ontbonden worden door een verkoper. Ook zakelijke transacties vallen niet binnen deze wettelijke termijn. Mocht een koper gebruikmaken van het recht tot ontbinden dan zijn daar voor hem geen kosten aan verbonden. Als koper kunt u dus gratis onder de overeenkomst uit komen als u binnen de termijn beslist. Wilt u hem na de bedenktijd ontbinden, dan geldt wel een boeteclausule.

VERKOCHT

Andere fasen, tot wij van Leunis makelaars de oranje ‘verkocht’ sticker komen plakken op ons te koop bord en wij kunnen proosten op een definitieve verkoop, zijn voorbehoud van financiering of voorbehoud van bouwkundige keuring. Tot die tijd zijn wij in afwachting met een mooie blauwe ‘verkocht onder voorbehoud’ sticker.

Terug naar overzicht