Beoordelingen
9,0

Belangrijkste veranderingen voor woningbezitters 2021

Starters en doorstromers

Vanaf nu is het definitief. De overdrachtsbelasting voor starters (ouder dan 18 jaar) en jonge doorstromers (tot 35 jaar) komt in 2021 te vervallen. De overdrachtsbelasting bedraagt op dit moment 2% van de aankoopsom. Om vrijstelling te krijgen voor de overdrachtsbelasting zijn er voorwaarden gesteld: u dient zelf in de woning te gaan wonen, u heeft niet eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling en u bent jonger dan 35 jaar.

Koopt u na 1 april 2021 een woning als starter, dan is een aanvullende voorwaarde dat de koopprijs lager is dan € 400.000,-.

Geen starter?

Wanneer u niet in aanmerking komt voor het startersvoordeel betaalt u 2% overdrachtsbelasting. Ook voor dit tarief is het een voorwaarden dat uzelf in de woning gaat wonen. Wanneer u een woning koopt om die vervolgens te gaan verhuren. Dan heeft u dit jaar minder voordeel. Dan betaalt u vanaf dit jaar 8% overdrachtsbelasting i.p.v. 6%. Dit gaat dus flink omhoog. Dit geldt ook voor beleggers.

NHG-grens

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet. Met dit vangnet krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als u dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer u gaat scheiden, uw partner overlijdt, u arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt. De NHG-kostengrens gaat van € 310.000 naar € 325.000. Doet u energiebesparende aanpassingen, dan is de grens zelfs € 344.500. Bij dit laatste bedrag wordt er gekeken naar de koopsom zonder (realistisch bedrag aan) roerende zaken. NHG is niet mogelijk, wanneer de kostengrens overschreden wordt. Voor een hypotheek met NHG betaalt u een eenmalige premie, die in 2021 wordt verlaagd van 9% naar 7%. 

Er zijn nog een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd m.b.t. Nationale Hypotheek Garantie. Als u 57 jaar of ouder bent, financieringsdoelen wilt combineren, oversluiten van een niet-NHG naar een NHG hypotheek of het oversluiten van NHG bij dezelfde geldverstrekker dan is het interessant om het kennisartikel op knab.nl te lezen. 

Energielabel

In een energielabel kunt u vinden hoe energiezuinig uw woning is. Sinds 1 januari 2021 kennen we een nieuw energielabel. Het aanvragen van een energielabel gaat anders dan voorheen. Wanneer u een energielabel aanvraagt komt er een energieadviseur aan huis om de woning op te nemen, waarna u een uitgebreid rapport ontvangt over de energieprestatie van de woning. In dit rapport vindt u ook stappen die u kunt nemen om uw woning verder te verduurzamen. De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn duurder dan voor 1 januari 2021. Dit komt doordat er een energieadviseur bij u langs komt. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om in commerciële uitingen van woningen die te koop of te huur staan, in het bezit te zijn van een energielabel. Het label moet dus definitief aanwezig zijn voordat de woning online (op leunis.nl, Funda.nl, Facebook en overige websites) geplaatst kan worden.

Als gevolg van de corona pandemie zijn er adviseurs, die niet al hun examens hebben kunnen afleggen. Daarom zijn er maatregelen genomen om dit op te vangen. Ondanks deze maatregelen is er momenteel een krapte in het aantal beschikbare vakbekwame energieadviseurs. Daarom heeft de overheid aanvullende maatregelen genomen: het is tijdelijk niet nodig om al in de verkoop-/verhuuradvertentie van uw woning het energielabel te vermelden, als u nog geen label heeft. Daarnaast is de overgangsregeling verder uitgebreid, waardoor er sneller meer energieadviseurs volledig aan het werk kunnen om een energielabel op te nemen en registreren. Met deze maatregelen zal naar verwachting op korte en lange termijn de drukte rond de aanvraag in grote mate afnemen. 

Wij leggen u graag uit welke regels er voor u van toepassing zijn en hoe deze regels exact toegepast dienen te worden. Neem dan contact op met ons kantoor.

Terug naar overzicht