Beoordelingen
9,0

Hoe bereidt u een bezichtiging goed voor?

Voordat wij met de vragen beginnen, willen wij u twee andere tips geven! Schrijf uw vragen op, zo zorgt u ervoor dat u ze niet vergeet te stellen tijdens de bezichtiging. Daarnaast adviseren wij u om voorafgaand aan de bezichtiging de locatie te verkennen waar de woning zich bevindt. En te ontdekken of de locatie is zoals u had verwacht.

Vragen die u kunt stellen aan de makelaar tijdens de bezichtiging:

Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen?

Het klinkt misschien als een gekke vraag, maar de reden van verkoop van de huidige bewoners kan veel zeggen. Dit is niet alleen een nieuwgierige vraag. Het kan ook een rol spelen in uw beslissing om een bod uit te brengen op de woning of misschien brengt u dan geen bod uit. Gaan de huidige bewoners verhuizen door bijvoorbeeld een scheiding of gezinsuitbreiding? In de meeste gevallen kan de makelaar u hier meer over vertellen. Zo heeft u een beter idee waarom de bewoners gaan verhuizen. Een vraag die u daarop aanvullend kunt stellen is: Hoelang hebben de huidige bewoners hier gewoond?

Wat is de opleverdatum?

De opleverdatum van de woning speelt een belangrijke rol bij het uitbrengen van een bod. Het is daarom verstandig om erachter te komen waar de voorkeur van de verkopers naar uit gaan. Willen de verkopers de woning snel verkopen omdat zij al een nieuwe woning hebben aangekocht? Of zijn de verkopers aan het wachten tot hun nieuwbouwwoning opgeleverd wordt? Er kunnen nog veel meer redenen zijn. In de meeste gevallen is het verstandig om u als koper flexibel op te stellen om meer kans te maken op uw droomwoning. Niet alleen voor de verkopers is dit fijn om te weten. Ook u als koper weet dan hoe snel u moet schakelen nadat uw bod is geaccepteerd. Dan weet u ook wanneer u uw eventuele huurcontract op moet zeggen of uw eigen woning moet verkopen.

 

Wat is er recent nog gerenoveerd in de woning? Zijn er nog aandachtspunten?

Dit is een vraag die zeer interessant kan zijn voor uw toekomstige spaarplan. Misschien zijn er bepaalde zaken in de woning die echt aan vervanging toe zijn. Dit kan natuurlijk smaakgevoelig zijn, maar het is altijd goed om te weten of er bijvoorbeeld recent een nieuwe keukenis geplaatst, een nieuwe badkamer is geplaatst, hoe oud het inbouwapparatuur is en/of de cv-ketel aan vervanging toe is. De makelaar kan u helpen om op een rijtje te zetten wat de aandachtspunten zijn. Als makelaar hebben wij meldingsplicht en zullen gebreken altijd benoemen als de verkoper deze heeft doorgegeven. Maar let op: als koper heeft u ook een onderzoekplicht. Weet dus wat u koopt!

Blijven er spullen achter in de woning?

Ziet u tijdens de bezichtiging dat de plankjes perfect passen in de keuken? Of is er een prachtig gordijn dat u geweldig vindt? Soms zijn er spullen die de woning afmaken en u ze zelf ook zou aanschaffen. Misschien denken de verkopers er ook zo over en verkopen ze deze zaken graag mee met de woning. Het is dus goed om hier rekening mee te houden tijdens het uitbrengen van een bod. Het is ook verstandig om voor een bezichtiging de Lijst van zaken door te nemen. Wanneer u dan in de woning bent, kunt u de spullen in het echt bewonderen.

Zijn er meer bezichtigingen en wat is de verdere procedure?

Als u na het stellen van alle vragen bijna zeker weet dat u een bod gaat uitbrengen. Dan is het tijd om te vragen hoeveel bezichtigingen er ingepland zijn. En vraag of er al veel kijkers oprecht geïnteresseerd zijn. Dit kan u helpen bij het formuleren van uw bod.

Wanneer u vraagt naar de verdere procedure, dan wilt u meer weten over het biedingsproces. Vraag aan de makelaar hoe de procedure nu verder gaat. Legt de makelaar elk bod direct bij de verkopers voor of is er een deadline afgesproken? Dit is iets wat bij elke makelaar verschillend is. Dit is dus belangrijk om na te vragen tijdens de bezichtiging.

Wanneer u een appartement koopt is de volgende vraag misschien interessant voor u. 

Wat zijn de maandelijkse VvE kosten en hoe gezond is de VvE?

Wanneer u interesse toont in een appartement, heeft u altijd te maken met een Vereniging van Eigenaren. De bijkomende maandelijkse kosten worden onderdeel van uw vaste lasten en zijn dus belangrijk om rekening mee te houden. Er zijn VvE’s die wat kleiner zijn, anderen worden gemanaged door grote organisaties. Het is altijd verstandig om te vragen hoe gezond een VvE is, of er voldoende gespaard is en/of er toekomstige onderhoudsplannen zijn? En niet te vergeten het belangrijkste: of er wellicht binnenkort een verhoging van de maandelijkse kosten aan zitten te komen? Verstandig om dit mee te nemen in uw toekomstige financiële plaatje.

Met deze vragen kunt u goed voorbereid naar uw bezichtiging. Natuurlijk is het altijd verstandig om voor een bezichtiging huiswerk te doen. Bekijk de Funda advertentie of vermelding op de website van de makelaar goed, zijn er onduidelijkheden? Vraag dit dan tijdens de bezichtiging. Als u duidelijk alles op een rijtje heeft staan. Dan is de beslissing om een bod te doen makkelijker voor u. Dan weet u goed wat u koopt. Wij wensen u heel veel succes en veel plezier tijdens uw zoektocht!

Terug naar overzicht