Beoordelingen
9,0

Nieuwe regels in 2024 voor woningzoekenden!

Vrijstelling van de overdrachtsbelasting is verhoogd

Voor starters een meevaller, want in 2024 is de startersvrijstelling op de overdrachtsbelasting verder verhoogd. Als je in 2024 een woning koopt die minder dan € 510.000,-- kost, hoef je eenmalig onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. Vorig jaar was de maximale koopsom € 440.000,--.

Belangrijkste voorwaarden voor de vrijstelling zijn: je mag maximaal 35 jaar oud zijn en je hebt de vrijstelling nog niet eerder gebruikt.

Verhoging NHG grens

In 2023 lag de NHG grens op een maximale waarde van € 405.000,--. Dit jaar, 2024, wordt de grens verhoogd naar € 435.000,--. Wanneer je bij jouw hypotheek aanvullende energiebesparende voorzieningen mee laat financieren is de NHG grens nog eens 6% hoger, namelijk € 461.100,--.

Door de verhoging blijft een hypotheek met NHG toegankelijk voor veel woningkopers.

Meer lenen voor alleenstaanden en oud-studenten

Ook voor alleenstaanden en oud-studenten komen er duurzaaamheidsregelingen aan. Als alleenstaande kun je vanaf 2024 € 16.000,-- meer lenen. Mits je jaarinkomen minstens € 28.000,-- is.

Voor de oud-studenten wordt de impact van een studielening op jouw maximale leen ruimte anders. Deze wordt vastgesteld op basis van de actuele lasten van de studielening. Dit betekent dat hypotheekverstrekkers niet meer kijken naar de oorspronkelijke omvang van jouw studielening.

‘Extra aflossingen op de studielening worden hiermee beter meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dit geeft een accuraat beeld van de maandelijkse lasten die horen bij een studieschuld waarop extra is afgelost. Dat biedt die oud-studenten meer ruimte om te lenen voor een woning’, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Leenbedrag per energielabel

Het energielabel wordt steeds belangrijker, daarom stimuleert de overheid jou om te kiezen voor een woning met een hoog energielabel. Hoe beter het label, hoe meer je namelijk kunt lenen. Hoe zit dat dan precies?

 

Energielabel woning                                  Extra leenbedrag voor aankoop

C, D                                                                                           €  5.000,--

A,B                                                                                            € 10.000,--

A+, A++                                                                                    € 20.000,--

A+++                                                                                        € 30.000,--

A++++                                                                                      € 40.000,--

A++++ (met garantie)                                                        € 50.000,--

Meer hypotheek bij een slecht energielabel

Het kan ook zo zijn dat je van plan bent om energiebesparende maatregelen te gaan treffen. Goed nieuws, want ook dan kun je extra lenen! Het is namelijk goed dat ook de slecht geïsoleerde woningen worden verduurzaamd. Daarom is het mogelijk om meer te lenen als je jouw nieuwe huis wilt gaan verduurzamen.

Het werkt een beetje anders als bij de vorige regeling, namelijk hoe slechter het label hoe meer je kunt lenen. Deze bedragen zijn wel fors lager. Zo kun je bij een woning met energielabel E, F of G maximaal € 20.000 meer lenen. Bij een woning met C of D als label € 15.000 en € 10.000 bij labels B tot en met A+++. Voorwaarde is ook dat het extra bedrag volledig wordt besteed aan verduurzamingsmaatregelen.

Subsidies

Naast de hypotheek blijven de subsidies beschikbaar voor verduurzaming met extra mogelijkheden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Daarnaast bieden sommige gemeenten financiering aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Terug naar overzicht