Beoordelingen
9,0

Redenen om een taxatierapport voor uw huis aan te vragen

De kern van een taxatie

De waarde van een woning hangt af van veel verschillende factoren. Om te beginnen kunt u denken aan de locatie waar de woning staat. Staat het in een gewilde buurt of iets verder achteraf? Woont u dichtbij allerlei voorzieningen of moet u hiervoor even met de fiets of met de auto? Daarna kijken wij naar de feiten van de woning zelf: grootte, inhoud, oppervlakte, indeling, status van het onderhoud, gebruikte isolatiematerialen en ruimte rondom het huis (tuin of balkon). Maar onze makelaars kijken ook of er erfpacht op de woning geldt en of er duurzaamheidsvoorzieningen zoals zonnepanelen aanwezig zijn. Al deze uitkomsten samen nemen wij mee in de waarde berekening van uw woning voor in het taxatierapport

Redenen voor een taxatie

Er zijn meerdere redenen voor een taxatie te bedenken. Wij hebben het al gehad over de aankoop van een woning in het begin van deze blog. Een taxatie kunt u ook aanvragen als u: 

- Een hypotheekaanvraag doet voor een verbouwing;

- De waarde van een woning wilt weten bij een echtscheiding of overlijden; 

- Beroep wilt aantekenen tegen de nieuwe WOZ-waarde van uw woning; 

- Graag meer achtergrondinformatie ontvangt voor de juiste aankoopbeslissing; 

- Uw huidige hypotheek wilt oversluiten of verhogen;

- De herbouwwaarde wilt laten bepalen, bijvoorbeeld voor uw opstalverzekering; 

- De fiscale woningwaarde van uw woning wilt weten. 

Taxatie altijd verplicht?

Een taxatie is niet altijd verplicht. Hypotheekverstrekkers stellen een taxatie alleen wel verplicht bij het afsluiten, oversluiten of verhogen van een hypotheek. Het oversluiten van uw hypotheek is door de lage rentestanden nu heel interessant. Dit kan namelijk uw maandelijkse hypotheeklasten behoorlijk verlagen. Wanneer uw woning de afgelopen jaren in waarde is gestegen, kan de overwaarde een goede reden zijn om korting te geven op uw hypotheekrente. Ook wanneer de nu lage hypotheekrentes in de toekomst stijgen, of als de renteperiode van uw hypotheek bijna afloopt, is het zeker interessant om een taxatierapport aan te vragen en de mogelijkheden te onderzoeken of na te vragen. 

Voordelen

Het verlagen van uw maandelijkse hypotheeklasten is een van de voordelen van het aanvragen van een taxatierapport. U kunt bijvoorbeeld denken aan de lagere hypotheeklasten bij een verbouwing. In de huidige woningmarkt is het niet altijd mogelijk om uw droomhuis te kunnen vinden of kopen. Wellicht kunt u met aanpassingen of een verbouwing van uw huidige woning alsnog een fijn thuis creëren. 

Lukt het u om uw droomhuis te kopen? Dan wilt u natuurlijk de beste prijs betalen voor deze woning. Een te hoge prijs betekent immers hogere maandlasten. Voor de hele looptijd van uw hypotheek. En geloof ons: dat zijn vele jaren! Bovendien weet u na het uitvoeren van een taxatie ook direct of u voor onaangename (juridische) verrassingen komt te staan. Erfdienstbaarheden zoals het recht van overpad bijvoorbeeld of tegenvallers wanneer er jarenlang geen onderhoud is uitgevoerd. Ook als u uw eigen woning wilt verkopen, wilt u inzicht hebben in de juiste woningwaarde. Dit doen wij gratis en vrijblijvend voor u tijdens een waardebepaling

Bent u benieuwd geworden naar de waarde van uw nieuwe aan te kopen woning? Of herkent u uw situatie in één van onze andere redenen waarom u een taxatie zou kunnen aanvragen? U kunt het ons gerust laten weten! Wij hebben 3 gecertificeerde taxateurs die een gevalideerd taxatierapport kunnen opstellen!  

 

Terug naar overzicht