Beoordelingen
9,0

Schaarste in bouwmaterialen en grondstoffen zorgt voor stijging verbouwingskosten

Minder productie 

Aan het begin van de coronacrisis hebben veel fabrikanten de productie afgeschaald omdat ze dachten dat de economie zou instorten en dat daardoor de vraag extreem zou afnemen. Dit is niet gebeurt, in tegenstelling zelfs voor sommige bouwmaterialen is de vraag zelfs toegenomen. Niet alleen in de supermarkt wordt flink gehamsterd ook voor bouwmateriaal wordt gehamsterd. Amerika koopt veel hotproducten weg uit Europa, waardoor de internationale schaarste verder toeneemt en de prijzen alleen maar stijgen. Het bouwen en verbouwen  is hierdoor een stuk duurder geworden. 

 

Hoge prijzen en lange levertijd 

De schaarste is overal terug te zien: hout, isolatie, staal, maar ook keukens, pvc-pijpen, deuren, etc. De prijzen blijven stijgen en de levertijden nemen sterk toe. Veel aannemers moeten noodgedwongen de prijsstijging doorberekenen aan hun klanten. De nieuwe offertes zullen hierdoor ook flink hoger uitvallen dan gedacht. 

Het voorspellen van hoelang dit nog gaat duren is lastig. De fabrikanten zullen waarschijnlijk de productie weer opschroeven, waardoor de distributieketen weer op gang komt. Op korte termijn zult u hier geen verlaging in terug zien, het tegendeel zelfs. Ook de levertijden van het bouwmateriaal en de grondstoffen zullen nog lang blijven. Houd hier dus rekening mee als u een verbouwing op de planning heeft staan. 

 

Terug naar overzicht